Tenerife: bringázz télen is 2000-es hegyekben

Ha már januárban vagy februárban is a hegyekben szeretnél bringázni, talán a legjobb helyszín ehhez Tenerife, ahol az időjárás szempontjából garantáltan a legjobban tervezhető egy edzőtábor, vagy bringás nyaralás.

A Kanári szigetek kedvelt turistaövezete, a Costa Adeje, Los Americanos és Los Cristianos térsége különleges elhelyezkedéséből adódóan gyakorlatilag végig napsütéssel és rövidnadrágos hőmérséklettel szolgál a legkeményebb téli hónapokban is. A közel 4000 méter magas Teide vulkán megállítja még az észak felől esetlegesen érkező esőfelhőket is, így a délnyugati parton akkor is napfényes idő van, amikor a sziget túloldalán barátságtalanabbak a körülmények. A hőmérséklet általában 20 fok  körül vagy fölött van a napsütéses órákban, rossz esetben borult időben is minimum 15 fok, de ilyenkor a hegyen tud hideg lenni.

Az általunk ajánlott szállások edzőtáborozás szempontjából Tenerife legideálisabb részén vannak. Adeje és Los Cristianos a sziget déli felén helyezkedik el, ahol nagyon ritka az esős nap éves szinten is (északon, Puerto De La Cruz térségében már gyakrabban előfordul rossz idő, a Teide megállítja az esőfelhőket. Arrafelé azért is sokkal olcsóbbak a hotelárak. Ajánlatunkban apartmanház vagy szobák lekötésére van lehetőség. Mivel a hoteltől a Teide vagy a sziget északi része felé több csodálatos tájegységen (Los Gigantes, Masca térsége, Santiago del Teide, északi partvidék) lehet keresztülbringázni, nemcsak edzésre, cikloturista célokra is ajánljuk, remek lehetőség kikapcsolódni – elmenekülve a hideg télből, vagy feltöltődni a szezon előtt.

Edzéslehetőség szempontjából főleg hegymenettel kell számolni, a Costa Adeje környékén a parti út sem lapos, de van olyan lankás, konstans meredekségű hosszú emelkedő, ahol jól lehet szimulálni a síkot. Jó időben hosszabb edzés keretében az északi oldalon van sík tengerparti út. Erős szélre érdemes számítani, de ez nem olyan mértékű, mint a kopárabb szigeteken. Hegymenet sokféleképpen variálható, van egyrészt a 2000 m fölötti Teide tengerszintről és van a nagyon meredeket is tartalmazó Masca térsége, 1100 méteres heggyel. A hosszabb edzéseket lehet változatosan tervezni, az egy-kétórásak azonban kevésbé ingergazdagok, mert a szállásról kb. két irányba lehet menni.

Az ellátás tekintetében egyeztetés alapján lehetőség van közös étkezésekre, ebéddel és vacsorával is tudnak szolgálni a vendéglátók. Tenerife egyébként nem drága európai viszonylatban, így érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat is! Szerencsére mindenhol van bringásokat is szívesen fogadó vendéglátóipari egység, kávézó, ahol általában szívesen látják a bringásokat. Egy történelmi pillanatban – amikor havazott a Teide felé vezető úton (ilyen szökőévente egyszer van februárban) – velünk megtörtént, hogy egy kávézóba betérve a pincérhölgy azonnal hősugárzót hozott a lábunk elé…

Utazásoz a WizzAir Budapest-Tenerife közvetlen járatát ajánljuk, a távolság miatt az átszállás nélküli opció kevésbé fárasztó, azt még nem kell “kipihenni”, érdemes ilyenben gondolkozni, még ha drágább is, és természetesen érdemes utánanézni a kerékpár szállítás plusz költségének is, ne a reptéren legyen ez kellemetlen…

Kerékpárkölcsönzés: http://www.bike4youtenerife.com/bike-rental-tenerife/