Túra és verseny Zalakaros környékén, Gilberto Simonival!

Ha június, akkor bringával irány Zalakaros, ahol nemcsak Magyarország egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvényén, a Tour de Zalakaroson vehetünk részt. A környék több – kerékpártúrákra is felfűzhető – látnivalót kínál, egy hosszú hétvégét, de akár egy hetet is eltölthetünk itt változatos programokat összeállítva. A RideHard.hu csapata ráadásul nem akármilyen társaságban, a kétszeres Giro-győztes Gilberto Simonival járhatta be a környéket, aki honfitársával – a korábbi olasz bajnok és Párizs-Roubaix-győztes Andrea Tafival – az országúti maratonon is elindult.

Zalakaros környékén évről-évre nő a bringások száma, a kisváros Magyarország egyik legkedveltebb kerékpáros turisztikai célpontjává nőtte ki magát. A fürdőturizmus miatt mindenki kedvére válogathat szálláshelyekből, könnyedén megtalálva a számára ideálist. Zalakaroson kihagyhatatlan a thermálfürdő, ahová a Park Inn Hotelnek közvetlen kapcsolata nyílik, így a szállást elfoglalva akár rögtön fejedelmi módon pihenhetjük ki az út fáradalmait. Maga a fürdő rég túlnőtt egy gyógyfürdő szintjén, hiszen kívül és belül is több élménymedence, gyerekpark várja a családdal érkezőket is. A Tour de Zalakaros nyugodtan kijelenthetjük, hogy hazánk legszínvonalasabb kerékpáros tömegsport rendezvénye. A profiktól a hobbibringásokig mindenki megtalálhatja a számítását. 

Több bringás gyűlik össze ilyenkor, mint amennyi a kisváros lakossága. A nemzetközi GranFondo versenyek mintájára 2018-ban sztárvendégeket is üdvözölhettünk Magyarországon. A korábban három monumentumot, Párizs-Roubaix-t, Flandriai Körversenyt és Giro di Lombardiát, valamint olasz bajnokságot is nyerő Andrea Tafi másodszor járt itt, honfitársa, a kétszeres Giro d’Italia-győztes Gilberto Simoni pedig először jött el Zalakarosra. Mindketten rajthoz álltak vasárnap a Tour de Zalakaros 137 kilométeres távján, Tafi korát meghazudtolva végig az élbolyban tekert, sőt, régi önmagát idézve többször kezdeményezett akciót.

Gilberto Simoni a nemzetközi bringás csoporttal saját elmondása szerint élete leglassabb 30 kilométeres bringázását teljesítette szombaton, de nem bánta meg. Ugyanis a Kis-Balatont átszelve megannyi érdekes látnivaló szerepelt a kerékpártúra útvonalán. Zalakarosról indulva az első megálló a kápolnapusztai bivalyrezervátum volt, ahol pár száz métert sétálva a tanösvényen mindenkit meglepett a népes bivalycsorda.

Hirtelen Afrikában érezhették magukat a bringások, de egyéb élővilág is megfigyelhető itt, például Zala-megye legnagyobb ürge-kolóniája és számos madárfaj is megfigyelhető a rezervátum környékén: gyurgyalagok, parti fecskék, nagy kócsagok stb. A szafari-feelingnek azonban a bivalyrezervátumban még nem volt vége, a Kányavári-szigeten folytatódott a túra, ami a Kis-Balaton egyetlen szabadon látogatható kirándulóhelye, ahol több védett állathoz kerülhetünk látótávolságba. Nagyon kedvelt családi program ez, hiszen gyönyörű természeti környezetben, nagyon közelről figyelhető meg a ritka állat- és növényvilág.

A Kányavári-szigetről Zalavár felé olyan szerencsés bringás is akadt, aki elmondhatja magáról, hogy egy kétszeres Giro-győztes segített megjavítani a defektes kereket, aztán a kis csapat hamar sietett tovább az ebéd helyszínére, a zalaszabari Kányaváry Borbirtokra. Szabadics Zoltán szőlőbirtoka a Kis-Balaton festői természetvédelmi területére tekint, és itt mindenki számára értelmet nyert a túra fantázianeve, vagyis: Fedezd fel a magyar Toszkánát Gilberto Simoni-val és Andrea Tafival. Még könnyű, a talján ízekre emlékeztető habzóborral is kínálták a vendégeket, a menün azonban helyi ételek szerepeltek. A balatoni fogasból készült halászlé osztatlan sikert aratott és a túrós, meggyes és almás rétesekből is sok lecsúszott utána a borral.

Természetesen tett egy kört a csapat a szomszédos kalandparkban is, ahol egyébként szívbeteg gyerekek számára adnak lehetőséget nyári táborozásra, de a park látogatható bárki számára. Gilberto Simoni itt is nyeregbe pattant, mások a csúszdákat és a még gyorsabb játékokat favorizálták.

Fantasztikus, hogy Zalakaros fölött mennyi látnivaló van egy 10 kilométer sugarú körben, útban hazafelé, Garabonc után balra található a Pálos-malom. Különlegessége, hogy egy működő vízimalomról van szó, amit Szabadics Attila be is indított csoportunk kedvéért. A malom demonstratív jelleggel üzemel, de a folyamat teljes egészében nyomon követhető, nagy élmény volt a külföldi kerekesek számára is. A bringázások után a thermálfürdőben újfent királyi módon regenerálódhattak a bringások, ezt még a profi versenyzők is megirigyelhetnék…

Nézd meg videón, iratkozz fel youtube-csatornánkra:

Fotógaléria: