E-bike túra a Művészetek Völgyében 9 napon át

A Tekerő Programok keretein belül Kapolcs környékének legszebb tájain próbálhatták ki a völgylakók a Kross elektromos rásegítéses pedelec kerékpárokat, túravezetéssel, 30 és 35 kilométeren, július 20. és 28. között.

Takács Tamás szervező beszámolója az eseményről:

Minden szempontból sikeresnek bizonyultak a Tekerő Programok a Művészetek Völgyében, 9 nap során több mint 200-an próbálták ki az e-bike-okat, a BalatonBike365 programban tervezett ajánlott útvonalakat is érintő körökben a Balaton-felvidéken. Páros napokon a Vigántpetend utáni szerpentint megmászva a Nagyvázsonyi Kinizsi várat vették célba a túrázók, ahonnan részben terepen tekertek vissza Pulán és Öcsön keresztül Taliándörögdre, majd Kapolcsra. 

Páratlan napokon is a Vigántpetend utáni szerpentinnel kezdődött a kör, majd a fennsíkon jobbra fordulva a rövid offroad szakaszt követően Balatoncsicsó felől a vadonatúj kerékpárúton érték el Monoszlót, ahonnan a Káli-medence keleti sarkából ismét terepen közelítették meg Monostorapátit. A korábbi „völgyfalut” követően ez a kör is Kapolcson, a Pest-Buda udvaron végződött. A két különböző túraútvonal 70%-ban alacsony forgalmú közutakon, 10-20%-ban nem szilárd burkolatú utakon, ajánlott kerékpáros túraútvonalakon lett kijelölve.

A résztvevőktől szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek, mind az útvonalakat, mind a kerékpárokat illetően. Nagyon örültünk ennek, hiszen a RideHard.hu-nak ez volt az első közös szervezésű eseménye a Balaton Bike Tour-ral, ami egy elektromos rásegítéses bringákra specializálódó, kölcsönző és túraszervező társaság, és 2020 márciusától már teljes gőzzel üzemel majd a tervek szerint. Fontos kiemelni, hogy nagyon sokan először próbáltak ilyen e-bike-okat és a túrákon szembesültek vele, hogy a pedeleceket ugyanúgy hajtani kell, mint a hagyományos kerékpárokat és abszolút garantálják a sportolás élményét, csak a rásegítéssel olyan tempóra is képesek – főleg az emelkedőkön – amilyenre egyébként nem lennének. 

A bringákért külön köszönet illeti a Kross kerékpárok hazai forgalmazóját, akik segtettek a lengyel tesztflotta Magyarországra juttatásában, valamint saját tesztkerékpárjaikat is rendelkezésre bocsátották. Kiderült, hogy a résztvevők többsége nagyon szívesen túrázna rendszeresen ilyen bringával, azonban legtöbbjüket visszatartja a magas fogyasztói ár. Az e-bike-ok bérlésének lehetőségét azonban szívesen kihasználnák a Balaton környékén. 

Szintén nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az útvonalakról is, feltűnő volt, hogy sokan nem ismerik a Balaton második vonalának túraútvonalait, az itt rejlő lehetőségeket, de e-bike-kal szívesen felfedeznék ezeket, aszfalton és a szőlődombokat összekötő dózerutakon is. A résztvevők visszajelzései visszaigazolták azt a feltételezésünket is, hogy az e-bike-okra lehet és kell építeni a kerékpáros turisztikai csomag ajánlatokat, ha azt szeretnénk, hogy ne csak azok jöjjenek a Balaton környékére, akik eddig is bringáztak, hanem új célcsoportokat is meg akarunk szólítani.

A Művészetek Völgyében az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz és stábja is tiszteletét tette a Tekerő Programokon, végigtekerve a hétfői túrát. Sajtóbeszélgetésen a BalatonBike365 – EU-s forrásból támogatott – programról is beszéltek, melynek fő céljai között szerepel a Balaton-környéki kistelepülések bevonása a kerékpáros turizmusba új útvonalak és szolgáltatások által is. Mindemellett a turisztikai attrakciók minél hatékonyabb kommunikációja is hasonlóan fontos. Megerősítésre került, hogy a balatoni kerékpáros turizmus fejlődésében kulcsszerepe lehet az e-bike-oknak, melyek elterjedésében fontos szerepük lehet a Bringavölgyhöz hasonló eseményeknek, és támogatásukról biztosították a szervezőket a jövőben szervezendő kerékpáros programokat illetően.

A Tekerő Programok rendkívül jó sajtóvisszhangot is kaptak, Magyarország két legolvasottabb hírportálja, az index.hu és az origo.hu újságírói is tekertek a pedelec-túrákon, pozitívan számolva be az élményről. Ezen kívül a hazai kerékpáros szaksajtó, turisztikai oldalak és a Magyar Távirati Iroda közleménye nyomán több mint 20 portál is hírt adott a túrákról. A Magyar Televízió M4 Sport csatornáján a Bringasport magazinban szeptember 14-én szombaton került adásba a Művészetek Völgye kerékpáros programja, amit öt ismétlés követ ezután: https://youtu.be/7P7QSrMrDk8

Fotók: Szabó Miklós