4 nap alatt 444 kilométer

Idén immár második alkalommal zajlott le a Tour de Hunguest. Az országúti kerékpáros túrázók Nyugat-Magyarország legvonzóbb útvonalain tekerhettek augusztus 24. és 27. között, megelőzve a legismertebb profi országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France, illetve hazai megfelelője, a Tour de Hongrie rajtját. A 444 kilométeres, négynapos túra során a Balaton- felvidéket, a Kis-Balaton legszebb részeit, valamint Zala- és Vas megye dombjait járta be mintegy ötven kerekes. A naponta teljesítendő szakaszok Magyarország legnagyobb szállodaláncának népszerű hoteleit kötötték össze.

Az első Tour de Hunguest 2019-ben a Mátra és az Alföld felé vette az irányt, akkor a kerékpáros karaván tagjai 5 nap alatt 555 kilométeres távot teljesítettek. A program sikerén felbuzdulva idén a Dunántúlon rótta a kilométereket a mezőny: 4 nap alatt 444 kilométert teljesítettek az amatőr bringások. Az OPUS GLOBAL Nyrt. szállodaláncának nem titkolt célja a kerékpársport népszerűsítésén túl felhívni a figyelmet a Hunguest szállodák kitűnő adottságaira, ezáltal is támogatva a világjárvány idején az egyik legbiztonságosabbnak tekinthető belföldi sportturizmust.

A Tour de Hunguest tehát nem egy körverseny, hanem egy kerékpártúra, de a táv miatt a nevezési feltételek között volt, hogy képes legyen valaki folyamatos, embert próbáló teljesítményre. A résztvevők, egy vegyes összetételű társaság augusztus 24-én Taplolcáról indulva barangolták be a Balaton-felvidéket, egészen Balatonfüredig és Tihanyig. A következő napokon Zalakaroson át Bükfürdőig tekertek, majd Tapolcára tértek vissza.

Az útvonalat kísérőmotorosok és mentő biztosították, a csomagok szállításáról is a szervezők gondoskodtak, a szállodákhoz érve pedig négycsillagos körülmények között regenerálódhattak a résztvevők, akárcsak egy komoly körversenyen. A Tour de Hunguest egyedülálló sportprogram hazánkban, hobbi sportolók számára felejthetetlen élmény, hiszen megtapasztalhatták a nemzetközi profi körversenyek hangulatát, kerékpározás közben pedig testközelből csodálhatták meg az ország természeti kincseit és épített örökségét.

Az első és egyben legnehezebb szakaszon Tapolcáról, a Hotel Pelionból indulva tett egy 125 kilométeres kört a mezőny a Balaton-felvidéken. A Káli medencét átszelve dombosabb tájon keresztül, gyér forgalmú utakon haladtak tovább Mencshely felé, majd Vöröstó és Balatonszőlős felől érkeztek meg Füredre, az idei túra legkeletibb pontjára. A Tihanyi-félszigeten rengetegen „szurkoltak” a bolynak, ami nem várt meglepetés volt a bringásoknak. A 71-es úton biztosítással tért vissza újra a csapat a Káli medencébe, majd a Badacsonyi borúton és a Szigligeti vár körül folytatódott a túra. Tapolcát a Szent György hegy borospincéi felől közelítette meg újra a mezőny.

A második napon Tapolcáról nyugatra kezdte meg a csapat a 90 kilométeres távot, Lesence és Várvölgy felé dombos terepen. Keszthelyről újabb kifli Rezi felé, majd Hévízen került sor az első frissítésre. Innen még egy domb várt a bringásokra Szentgyörgyvár felé, majd a táv második felében sík terep és a Kis-Balaton következett. A következő frissítőpont különleges helyen, a Kányavári sziget mellett lett berendezve, ahol kitekinthettek kicsit a bringások a környék rendkívül gazdag madárvilágára. A hídon közös fotó is készült, mielőtt elindultak volna a célállomásra a Hunguest Hotel Freya-ba. A rövidebb távnak köszönhetően viszonylag hamar sikerült elérni az úticélt, így bőven maradt idő strandolásra a zalakarosi termálfürdőben.

Harmadnap regenerálódva indulhatott útnak a csapat a leghosszabb, de nem a legnehezebb távon, 130 kilométeren keresztül Bükfürdő felé. A bolyt eleinte hátszél segítette, így a kiváló zalai utakon hamar elérték az első frissítőállomást, a Szent Antal fogadót Zalabéren. A házi rétes mellett a Csáford-völgyi Natúr Pont jóvoltából különlegesen finom és egészséges – nem mellesleg jéghideg – szörpökkel is olthatták szomjukat a bringások. A Nyitott Porták egyébként egy olyan szerveződés a környéken, melyről külön is érdemes szólni néhány szót, hiszen a helyi őstermelőket tömörítő láncolat családi, baráti körben szerveződő kerékpártúrák ideális megállópontjai is lehetnek.

Kalóriákkal feltöltve, jólesően indult tovább a mezőny enyhén dombos terepen Sárvár felé, ahol a helyi rendőrség szolgált meglepetéssel, szerencsére pozitívval: két autót is küldtek, melyekkel kiegészítve az útvonalbiztosítás.hu motoros csapatát, villámgyorsan sikerült áthaladni biztonságosan a városon. Sárvár után nem sok gépjárművel találkozott már a csapat, aminek örömére egy plusz házi versenyre is sor került Bük előtt. Bükfürdőre, a Hotel Répce Gold-ba már újra egy csoportban érkezett meg a félszáz bringás.

Az utolsó napon az eredetileg tervezett 100 kilométert kicsit megtoldottuk vissza Tapolca felé, nem szerettük volna, hogy jelentősebb torlódás alakuljon ki az itinerben szereplő 84-es főúton. A kisebb kitérőket a környező falvak felé azonban senki sem bánta, a 444 kilométer a végén több lett, de a biztonság kedvéért ez bőven megérte. Sümeg után a szokásos kalandozás következett dimbes-dombos gyér forgalmú utakon, Zalaszentlászlón és Lesencetomajon keresztül érkezett vissza Tapolcára a komoly táv ellenére vidáman mosolygós csapat.

Fotók: Szabó Miklós