Családi kerékpártúra a Tanúhegyek árnyékában

Szigliget
1 nap
17 km
könnyű
trekking

Egy szinte végig sík, könnyen teljesíthető kerékpártúrát mutatunk be, amely 17 kilométeren keresztül átkígyózik a Balaton-felvidék legszebb tanúhegyei között Badacsonytördemictől Szigligeten át a Szent György-hegyig.

A rengeteg látnivalóval tarkított túrát kezdőknek és családoknak is ajánljuk, de gyerekeknek csak kamasz kortól (12 év), mivel a kerékpárút mellett főleg alacsony forgalmú közúton haladunk. A badacsonyi borúttól nyugatra adja magát ez a kis kör, ami Szigligeten strandolási lehetőséget kínál, vagy akár a Balaton-felvidék leglátványosabb várát is megnézhetjük, majd hangulatos tájon, a Szent György-hegy árnyékában térünk vissza kiindulópontunkra. A túrát szinte bármilyen bringával teljesíthetjük, de azért sebességváltó nem árt, ha van.

Túránk során megpillanthatjuk a Balatont (vagy akár meg is mártózhatunk benne), mégis ez a 17 kilométer inkább a tanúhegyekről szól. Az elnevezés több szempontból is megállja a helyét, hiszen ezek a vulkáni képződmények a földtörténet különböző korszakairól, illetve az itt élő emberek tevékenységéről is tanúskodnak. Történetük a néhány millió éve kiszáradt Pannon tenger nyomán kialakult vulkáni tevékenységig nyúlik vissza. A kiömlő láva, ami megszilárdult, helyenként kemény bazaltként maradt meg, miközben a különböző természeti tevékenységek, a szél, a jég, a víz eltűntették a felszín lazább rétegeit. A bazalt azonban maradt, így ezek a hegyek mutatják, hogy néhány millió éve milyen „magas” volt a Pannon tenger medre. A Balaton sokkal később, földtörténeti szempontból „napjainkban”, mintegy 20 000 éve alakult csak ki.

A tanúhegyek az emberek bányászati tevékenységéről is tanúskodnak, amit szerencsére a múlt század közepén sikerült leállítani, mielőtt végleg „elhordtuk” volna a látványos természeti képződményeket, hogy mást építsünk a bazaltból. Persze a badacsonytomaji bazalttemplom sem utolsó látványosság, ha a túra előtt vagy után kíváncsi rá valaki. A legszembetűnőbb a pusztítás a Zánka fölött magasodó Hegyestűn, amely bizonyos szögből úgy néz ki, mint a felrobbantott Halálcsillag a Star Wars-ból… De a Badacsony északi oldalából is látványosan hiányoznak darabok. 

Túránk kiindulópontjaként Badacsonytördemicet választottuk, hiszen ide akár vasúton is érkezhetünk. Aki hosszabb távot szeretne teljesíteni több emelkedővel fűszerezve, innen összekötheti a kört a badacsonyi borúttal is. Ezen a vidéken szezonban sincs akkora zsúfoltság, mint a Balaton legforgalmasabb nyaralóhelyein, ezért tulajdonképpen márciustól októberig kellemes program lehet a bringázás. A legnagyobb koporsó formájú tanúhegy, a Badacsony felfedezése önmagában is jó program, több kilátóponttal (Tördemici kilátó, Kisfaludy kilátó) rendelkezik, ami a bringázás mellett (előtt, után) kiváló célpont lehet gyalogtúrához. Egymást érik a kiváló borospincék, Badacsonytomajon pedig strandolási lehetőség is van.

Tördemicről indulunk tehát bringával a macskaköves úton, majd alapos körbenézés után a 71-es utat keresztezve Szigliget laposabb része felé vesszük az irányt. Először a kerékpárutat elérve kell balra tartani (továbbra is közúton), majd Szigligetre beérve az első lehetőségnél balra fordulunk, még mielőtt elérnénk a település szívébe vezető emelkedőt. Teszünk egy kis kört a part mentén, miközben jobbról a domb oldalában nyaralókat, parasztházakat, pincéket láthatunk, balra 4 kilométer megtétele után megérkezünk a Szigligeti (fizetős) strandhoz. Itt már kerékpárút vezet, de szezonban óvatosan közlekedjünk, hiszen a nyaraló családok miatt nagy lehet a gyalogos-forgalom. Ha terveztünk strandolást, itt érdemes sült keszeget, vagy lángost is fogyasztani.

A Szigligeti vár irányába halad tovább a túra útvonala, aminek lábához újabb 3 kilométert követően érünk. Itt meg kell mászni egy nagyon rövid (kb. 200 m hosszú) emelkedőt, de mielőtt tovább haladnánk, mindenképpen érdemes megállni. Feltolhatjuk a bringákat a tanúhegy csúcsára épült várba is, van lehetőség lezárásra. A Szigligeti vár tartalmas programot és csodálatos panorámát kínál, de emellett semmiképpen ne hagyjuk ki a Vár-kávézót, ahol az ország egyik legjobb fagylaltját kóstolhatjuk meg. Itt megint csak érdemes odafigyelni a sok turistára, a meredek utca miatt talán érdemes eleve tolni a kerékpárt, ha csúcsforgalom van.

A 71-es előtt jobbra fordulva kerékpárúton hagyjuk el Szigligetet, de kb. egy kilométert követően letérünk balra a Szent György-hegy felé, ismét keresztezve a 71-est, ahol nagyon kell figyelni a gyors gépjárműforgalom miatt. Hegymagas felé alig több mint egy kilométert haladunk, majd az itiner szerint az első lehetőségnél jobbra fordulunk (az első 1-200 méter rossz minőségű út, de szerencsére ez hamar megváltozik). Már erről a szinte forgalommentes kis útról is csodaszép balra a koporsó formájú tanúhegy látványa, arra csábít, hogy külön programot tervezzünk ide.  Utóbbi esetben eggyel később kell felkanyarodni jobbra. 

Ha mégis tartjuk magunkat az eredeti itinerhez, akkor enyhén hullámos úton érjük el Kisapátit, de nem megyünk be a faluba, hanem a főutat elérve rögtön jobbra fordulunk. Innen az utolsó 4 kilométeren fokozottan figyeljünk az autókra és libasorban haladjunk, hiszen Nemesgulácstól nem nagy, de érezhető a gépjárműforgalom növekedése.  

A negyedik tanúhegy ami mellett elhaladunk túránk közben, balról a Gulács, amely a kúp formájúak közül a legmagasabb. Közben jó eséllyel láthatunk az út mentén legelésző csordát, Tördemichez közeledve pedig kecskéket. Mielőtt visszaérnénk Tördemicre, Nemesgulácsnál is, majd később is mindig jobbra kell tartanunk az úton. Badacsonytördemicen aztán igazi kuriózum a végére a macskaköves út, ami jóval kevésbé ráz, mint a híres francia verseny, a Párizs-Roubaix kockaköves „pavé” szektorai, de mókás rajta visszatekerni a vasútállomásig.

Bővebb leírásért és további információkért a látnivalókat és kerékpár-kölcsönzési, -szerviz lehetőséget illetően látogasson el szabadidős programajánló partnerünk, az Aktív Magyarország honlapjára IDE KATTINTVA!

térkép

Galéria