Ridehard: új szezon, új honlap, új programok, új útvonalak.

Reméljük lassan felébredhetünk a koronavírusnak köszönhető rémálomból és újra teret nyerhetnek a közösségi programok. Mi 2021 nyarát már ennek szellemében tervezzük, egy vadonatúj honlappal, programokkal és útvonalakkal.

A COVID-helyzet sajnos nem kedvezett (nem kedvez) a turizmusnak, kár erre sok szót vesztegetni. Van azonban jó oldala is a kialakult helyzetnek, ugyanis a legszigorúbb korlátozások idején az egyetlen szórakozási lehetőség a szabadtéri sportolás, túrázás volt. Nagyon sokan pattantak bringára hétvégén és rájöttek, hogy ez jó, szokásukká vált. Ha pedig többen kerékpároznak sport/túrázás szintjén, hosszú távon csakis pozitív hatása lehet.

2020 ősz óta szüneteltek nálunk a szervezett események, betartottuk a kötelező korlátozásokat és nem feledkeztünk meg a biztonsági előírásokról, ajánlásokról. Sajnos így elmaradtak a tenerifei edzőtáborok, és a meghirdetett nyílt e-mountain bike túrákat is később kezdjük. Szerencsére országosan és nemzetközi szinten is javul a helyzet, így mi is nyitunk, de továbbra is felelősen gondolkozva. Közben a felszabadult energiát a megújulásra használtuk ki, hogy a jövőben akár még pandémiás helyzetben is tudjunk értéket teremteni a bringások számára. Teljesen új honlap- struktúrát dolgoztunk ki, aminek fontos részét képezik a túraútvonalak. 

Az első adagot a Balaton-felvidéken az Aktív Magyarország megbízásából készítettük és szerepelnek is a „Tekerj itthon” túraajánlatok között.  Ebben a koncepcióban több célcsoportra osztottuk a kerékpárosokat, és kezdő/családi túrák, hegyikerékpáros túrák, szilárd burkolatú úton kijelölt túrák, valamint e-mountain bike túrák közül választhatunk adott tájegységen belül. 

A túraútvonalak nehézségi szintjét az adott célcsoporton belül inkább a kevésbé tapasztaltak tudásához igazítjuk. A sok látnivaló és érdekes megállópontok miatt azonban a rutinos bringások számára is élmény lesz egy ilyen túra a családdal, vagy barátokkal. A terepen vezető szakaszokat illetően kikértük az adott területen illetékes nemzeti park véleményét is, hogy ne sértsünk természetvédelmi érdekeket.

 A bringások megnövekedett számával növekszik az erdeinkre „nehezedő” terhelés is. Ez a folyamat csak akkor vethet pozitív irányt, ha nem a tiltás találkozik a tiltás figyelmen kívül hagyásával, hanem előre mutató kommunikációval alakítjuk a kerékpáros kultúrát. A túraajánlatokban olyan nevezetességek, érdekes helyek, vendéglátóipari egységek szerepelnek, melyeket mi is meglátogattunk, kipróbáltunk és úgy gondoljuk, valóban gazdagítják a programot. Teszünk ajánlásokat a túrához megfelelő kerékpárra, de ez nem szentírás, ismerve önmagát bárki nekivághat másféle bringával is. A friss Ridehard.hu honlapon újdonság, hogy a túraajánlatok végén letölthető GPX-fájl is található, valamint integrált térképen is részletesen végignézhetjük az útvonalat.

Eseményekben idén sem lesz hiány, a szezon hátra lévő részében főleg az e-mountain bike túrákra és programokra koncentrálunk, télen meg remélhetően újra a sporté lehet a főszerep. Június első hétvégéjén a Mátrában, a Tour de Gyöngyös keretében lehet majd rövid túrákon tesztelni a Scott Strike eRide össztelósokat, aztán következő hétvégétől indulnak a szokásos szombati túrák is a K2 Bike Shop-ból. Utóbbiból havonta két alkalmat tervezünk szeptemberig, de a szombati napokon kívül 5 főtől már egyéb időpontokban is szívesen egyeztetünk túrákról a budai hegyekben.

Többnapos fesztiválokon is ott leszünk, tavalyhoz hasonlóan a Művészetek Völgyében, amire most július végén kerül sor, illetve szeptemberben Tállyán a Kerekdomb fesztiválon. Új helyszín lesz az Örvényeshegy Piknik július elején, ahol a zalai tájakat bringázzuk majd be elektromos rásegítéssel. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére egy balaton-felvidéki e-mountain bike programot tervezünk péntektől-vasárnapig Köveskálon, bejárva három napon át a teljes Káli-medencét.

Továbbra is szívesen segítünk csapatépítő programok szervezésében, túrák tervezésében és bízunk benne, hogy télen már nyugodtan repülhetünk pihenni (bocsánat, keményen edzeni) a napfényes Tenerifére…