Throwback 2021: Giro d’Ungheria-Press Trip

A pár évvel ezelőtti bringás study tour-ok után idén a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak köszönhetően újra sikerült szervezni egy nemzetközi média-programot, mely során a tervezett 2022-es Giro d’Italia Grande Partenza szakaszai közben is érintett vidékeket mutattuk be az újságíróknak.

A szervezés a jól bevált recept szerint zajlott: az adott térségekben a legérdekesebb bringás útvonalak bemutatásán túl nem maradtak el a kiegészítő programok sem. Úgymint a nevezetességek bemutatása, a vidék népszerű borai és kiváló ételek, vitorlázás, vagy éppen hőlégballon túra.

Idén a magyarországi turisztikai térségek népszerűsítésén túl a 2022-re tervezett Giro d’Italia rajt volt az apropója a szeptember 6. és 12. között zajló press-trip-nek, ami 6 napon ikeresztül szolgált bringás programmal a Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Olaszországból érkező újságíróknak és influenszereknek, egy hétfős társaságnak.

Az útvonalat főleg a tervezett Giro-szakaszokra építettük. Budapestről a Pilis és a Visegrádi-hegység felé vettük az irányt, egy Esztergom-Balatonfüred transzfert követően pedig a 3. Giro-etap által érintett Balaton-felvidéket jártuk be Zalakarosig. Egy rajthelyszín, Kaposvár sajnos kimaradt, de a „jókedv érdekében” inkább átlag emberi léptékhez igazítottuk a napi penzumokat.

A korábban szervezett study tour-okon általában országúti bringákat használtunk, most azonban részben terepen, elektromos rásegítéses mountain bike-ok nyergében tekertünk, utóbbi hasznos volt, hiszen így mindig könnyen kiegyenlítődtek az erőviszonyok, könnyen haladt együtt a csoport. A Fővárost a Budapesti Közlekedési Központnak köszönhetően Bubival jártuk be.

Jó ötletnek bizonyult, hogy nem az aszfalton követtük a szervezés időszakában még egyébként sem véglegesített Grande Partenza útvonalát. Terepen sokkal közelebb tudtuk hozni vendégeinkhez az adott vidék szépségeit, de nyilván nem maradtak ki a legérdekesebb városok és látnivalók sem.

Az 1. napon egy MOL Bubi városnézéssel kezdődött a közös program, a belvárosból indultunk délután, megmutatva a Parlamentet, majd a Margit hídon átkelve letekertünk a Kopaszi gátig, érintve a Budai várat és a Gellért fürdőt is. A welcome-vacsorára a Ponyvaregényben került sor, majd este egy dinamikus hajókázással tértünk vissza Pestre, természetesen a pezsgő sem maradt ki.

A 2. napot egy rövid transzfer után Szentendrei városnézéssel és kávézással kezdtük, majd megérkeztek a Scott Strike össztelós e-mountain bike-ok. A Bükkös-patakot kerülgetve – néha a mederben átkelve – célba vettük terepen a hegyeket. Pilisszentlászlón keresztül feltekertünk a Prédikálószékig, megcsodálva a Duna-kanyart, közben izgalmas traileken is kanyarogtunk. Miután legurultunk a visegrádi hotelig, délután maradt még idő megnézni a történelmi jelentőségű Fellegvárat is, ahol az első szakasz befutója lesz az emelkedő végén. Este stílszerűen a Reneszánsz Étteremben zártuk királyi lakomával.

A 3. nap sűrűnek ígérkezett, hiszen reggel terepen indultunk a Visegrádi-hegységen keresztül Esztergom felé, az ebédet a csodás panorámát adó Vaskapu Étteremben fogyasztottuk. Esztergomban a Bazilikát mutattuk meg vendégeinknek, majd buszra szálltunk, hogy ne maradjunk le a Tihanyban tervezett „naplementés” SUP-túráról. Legtöbben először próbáltuk ki ezt a vízisport eszközt, így a program különleges élményt jelentett az impozáns környezetben. Este a harmadik szakasz célvárosában, Balatonfüreden a túra egyik gourmet-fénypontjára került sor a Bistro Sparhelt-ben, borkóstolóval és fantasztikus vacsorával.

A 4. napon reggel áttekertünk Tihanyba és a Levendula Látogatóközpontban megismerkedtünk a környék leghíresebb növényének felhasználási lehetőségeivel. Ezután a túra leghosszabb etapjának keretében célba vettük a Káli-medencét, ahol először a Hegyestűről, a bányászati tevékenységek során félig elhordott vulkáni kúpról csodáltuk meg a panorámát. A kiadós ebédet a Mi a Kő étteremben fogyasztottuk Köveskálon, a finom borokat fröccsre váltva, hiszen előttünk állt még néhány szőlődomb megmászása.

Evés után kifejezetten jól jöttek az elektromos rásegítéses bringák, hiszen felfelé indultunk el Szentbékkálla irányába. A Tanúhegyek között tekertünk tovább minél inkább kerülve az aszfaltot, és a Szent György-hegy felől gurultunk át Szigligetre, ahol a Vár Kávézó és a híresen jó fagylalt jelentette a végállomást. Késő délután újabb naplementés program várt ránk, kellemes chill uralkodott el a társaságon a badacsonyi vitorlázás közben. Vacsora a Szőlőhegy Bisztróban és irány Hévíz, ahol elfoglaltuk a következő két napra a szállást.

Az 5. napi bringázás során újra inkább terepen folytatódott a Balaton-felvidék bemutatása, Hévízről a Keszthelyi-hegységet jártuk be, Rezi várától Válluson át a Padkői kilátóig. Balatongyörökön a kilátóhely és a padok remek alapot adtak egy piknikebédhez, a desszertre pedig fagyi formájában került sor Gyenesdiáson, a Bringatanyán. Miközben kerékpárúton haladtunk vissza Keszthelyen át Hévíz felé, természetesen nem maradhatott el a Festetics-kastély megtekintése sem.

Késő délután extra program várt, hőlégballon-túra balatoni panorámával. Egy kis gyorstalpalót követően levegőbe emelkedtünk és meg sem álltunk 2000 méter környékéig, ahonnan már a teljes tavat belátni. A leszállás mókás volt, miközben Rezi környékén riogattuk a kutyanépet és integettünk a kertekben játszó gyerekeknek. A vacsorára Hévíz egyik legjobb éttermében, a Római Pincében került sor.

A 6. napot a híres tófürdő látogatásával kezdtük, majd búcsúztunk Hévíztől, a zalai dombok felé véve az irányt. Príma kis utakon, a szőlőföldek között haladtunk, majd a főúton sem zavart nagy forgalom a kápolnapusztai bivalyrezervátumig. A következő állomás is a Kis-Balaton élővilágának bemutatásáról szólt, a Kányavári-szigeten sokféle vízimadárral találkozhatunk. Innen Zalaszabar felé hazánk egyik leglátványosabb bringaútján mentünk tovább, majd a szőlődomb tetején csodálatos panorámával várt a fenséges falusi ebéd Béla bácsiéknál.

Budapest felé a buszon a legtöbben hamar elaludtunk, a sokkoló ébresztőt a pápalátogatás következtében kialakult dugó jelentette. Olyan szinten bénult meg a belváros, hogy a kisbuszt elhagyva bőröndöket húzva, a sárga kisföldalattival közelítettük meg a hotelt. Sebaj, legalább a „műemlék-metrót” is megmutattuk a vendégeknek. Az egyhetes programot méltó módon a Bestia Étteremben zártuk, tökéletes falatokkal.

Videón az emlékezetes hőlégballon túra:

Fotógaléria: