Füred fölött a gravel paradicsomban

Balatonfüred
1 nap
51 km
közepesen nehéz
gravel

A bemutatásra kerülő 51 kilométeres túra gyakorlatilag egy gravel alapkör Balatonfüredtől északra, sok klasszikus szórtkavicsos „gravel” úttal, erdei ösvényekkel, bringautakkal és némi közúttal. Közben gyönyörű, balatoni panorámás szakaszokat járunk be, illetve lehetőségünk van tenni egy-egy kitérőt kilátópontokig. A túra nem könnyű, talán nem első gravel kalandként ajánlott, de aki rendszeresen bringázik sportszerűen, nem lesz gondja az 574 m szinttel és a terepszakaszokkal.

Balatonfüred az Tó északi partjának legzsúfoltabb nyaralóövezete, normális bringás, aki sportolás céljából szeretne tekerni, szezonban, hétvégéken biztosan nem megy ki a parti bringaútra… Egy gravel kör megálmodása ezért itt úgy kezdődik, hogy célba vesszük a dombokat északi irányban és azokat az utakat, ösvényeket keressük, ahol magunk mögött hagyhatjuk a civilizációt. Mivel a környéken a fenyvesek telepítése miatt és a talaj jellegéből adódóan viszonylag sok a gyökeres, vagy köves ösvény, arra is ügyelni kell, hogy gravel bringákhoz passzoló, kevésbé technikás földutakat keressünk. Ahol lendületesen lehet bringázni, mégis élmény a terepezés. S ha már a Balaton fölött vagyunk, természetesen érdemes keresnünk a panorámás szakaszokat, azokat a kilátópontokat, ahol Magyarországon egyedülálló látványban lehet részünk. Közép-Európa legnagyobb tavára látunk rá, amely híres arról, hogy a víztükör ezerféle színben pompázik.

Túránk több mint kétharmada földúton halad, viszont gyakorlatilag nincs nagyon meredek/technikás szakasz, ahol a mountain bike-okhoz képest filigránabb gravel bringákkal nehézkes lenne a haladás. Ezért olyanok is vállalhatják a túrát, akik már elkezdtek rendszeresen terepen kerékpározni, de a rázósabb trailek még túl nagy kihívást jelentenek számukra. Az 574 méter szintkülönbség kellemesen eloszlik a túra folyamán, tolós szakaszokra nem kell számítani. Kicsit talán nehéz az elején, hogy a túra leghosszabb emelkedője már az első kilométereken elkezdődik, akinek ez nem esik jól, akár melegíthet is előtte kicsit. Füred környékét elhagyva sokáig erdőben bringázunk, Felsőörs és Veszprémfajsz után kicsit a szántók oldalában, aztán bringaúton. Tótvázsony után nem sokkal pedig vérbeli gravel utakra kanyarodunk, ahonnan óriási élmény megpillantani a tavat a végéhez közeledve.

Részletes útvonalleírás:

Ha Balatonfüred és bringázás, érdemes a 71-es körforgalomnál lévő parkolóból indulni. A bátrabbak a büdös forrásból is feltölthetik a kulacsokat életerőt adó csodavízzel, akik pedig nem hisznek a legendákban, a szupermarketben mindent megvehetnek, ami esetleg szükséges még a tekeréshez. Életerőre szükség lesz, mert indulás után nyílegyenesen nekimegyünk a hegynek, tulajdonképpen GPS sem szükséges, egy ideig mindig arra kell menni, amerre a legjobban emelkedik az út. Cserébe 4-5 kilométert követően hátra tekintve gyönyörű panoráma nyílik a tóra, ha társaságban megyünk és esetleg nem bírjuk a tempót, itt egy fotózás jó ürügy lehet a korai pihenésre… Nyáron ez a gravel szakasz tikkasztóan meleg, de hamarosan egyre több fa, erdő szegélyezi utunkat és az emelkedő is lejtőbe vált. Örüljünk, túl vagyunk a nehezén. Örömünkben kiegészíthetjük a túrát újabb kilátóponttal. Aki a Balatont szeretné újra látni, tehet egy kitérőt a Noszlopy Gáspár kilátó felé a zöld jelzést követve vissza, nyugati irányba, vagy elkanyarodhat délre, hogy lenézzen a sziklákról a Koloska-völgybe.

10 kilométer után egy sík szakasz következik a kétnyomsávos erdei úton, aminek van egy minimális lejtése, tehát jól beforgathatjuk a nagyobb áttételt. Miután kereszteztük a 73-as utat, az út egyre jobban lejteni kezd Felsőörsig. Még Királykútnál van egy hangulatos pihenőhely, aki több megállást tervez, az egyik lehet éppen itt. Királykút után Felsőörsig egy kellemesen kanyargós egynyomos ösvény visz, ami a falu előtt egy rövid emelkedőbe megy át. Felsőörsön tölthetünk kulacsokat, majd újra terepre váltunk és szépen lassan gyűjtjük a szintkülönbséget is Veszprémfajsz felé. Fajsz után szántók és erdősávok határán tekerünk, fel-le, de nincsenek meredek, vagy hosszú kaptatók. 

Elérjük hamarosan a széles bringautat, ahol 5 kilométert gurulunk Tótvázsonyig, eközben bőven adódik lehetőség lazítani, aki edzésszerűen teljesíti a kört, nyugodtan ehet-ihat is. Tóthvázsony után délnek vesszük az irányt aszfalton, de hamarosan letérünk sréhen jobbra egy széles dózerútra, amin tulajdonképpen Balatonszőlősig ereszkedünk. Közben azonban pár kilométer után felbukkan a Balaton, a Tihanyi-félsziget látványa mindenkit rabul ejt. A sebességgel itt óvatosan, mert a szórtkavicsos kanyarokban könnyen megcsúszik egy keményebbre fújt gumi. Balatonszőlősön a Szőlős Kocsmát szívesen ajánljuk a hétvégi túrázóknak, innen már főleg gurulás vár ránk Füredig, nem kell attól félni, hogy az ebéd a gyomrunkban ellenünk dolgozik. Füredre az Aszófői útról érünk be, ahonnan jobbra tekintve újra és újra felbukkan a víztükör.

Ahol érdemes megállni a túra során:

Balatonfüred: Az északi part legnépszerűbb üdülőhelyén adja magát kiegészítő programként a strandolás, vitorlázás és ami bringával is kényelmesen befutható: egy jó fagylaltozás. A Bagamériben és a Bergmann Cukrászdában biztosan nem csalódunk majd. Ha számít a tóparti környezet az egyik legismertebb Korzó Fagyizót ajánljuk, ha pedig távolabbra is elkalandozunk, az Arácsi Cukrászda is jó választás.

Király-kút: Felsőörshöz közeledve esik útba a királykúti pihenőhely, illetve fölötte a Király-kút. A forrás vize iható. A középkori legenda szerint Mátyás király is ivott és megpihent itt, erről kapta a nevét. A pihenőhely nagyobb csoport letelepedésére is alkalmas, tűzrakóhelyt, illetve egy kemencét is találunk itt kellemes erdei környezetben.

Noszlopy Gáspár-kilátó: Kis kitérőt kell tenni 8 kilométernél visszafordulva nyugat felé a Recsek-hegy tetején épült kilátóhoz. A korábbi radarállomás helyén emelt kilátóból a Balaton teljes keleti medencéje a déli partig belátható. Nevét Kossuth honvédőrnagyáról kapta, aki a szabadságharc leverése után Hidegkúton szervezett szabadcsapatot.

térkép

Galéria