Felvidéki túra a forrástól a félszigetig

Balatonfüred
1 nap
47 km
közepesen nehéz
gravel

46 kilométeres gravel túra a Balatonszőlős-Dörgicse tengely, illetve a Tihanyi-félsziget legszebb részein, sok attrakcióval, ahol érdemes megállni kicsit. Bejárjuk a Balaton-felvidékre jellemző szőlődombokat rápillantva néha a Balatonra, majd a Tihanyi-félszigetet vesszük célba. Találkozhatunk Tihany természeti szépségeivel, de a turistaövezetet is érintjük. Technikai szempontból kezdő gravel bringásoknak is ajánljuk, fizikailag a táv és az 500 méter szintkülönbség közepes nehézségű kihívás.

Felvidéki túránkon a Balatonfüredtől nyugatra eső régiót járjuk be, a túra egyébként Balatonszőlősön keresztül összefűzhető a kiadványban szereplő másik északi körrel. Utóbbi esetben már egy nehéz, 90 kilométeres, 1000 m szintet tartalmazó útvonalat teljesíthetünk. Szerencsére a most bemutatott 46 kilométeres útvonal nem csak a „hardcore” gravel bringásoknak szól, azoknak is ajánljuk, akik ismerkednek a gravel bike-kal és fizikailag nem jelent gondot a táv és az 500 méter szintkülönbség. Gravel túraajánlatainkra jellemző, hogy nem sokat haladunk forgalmas részeken, még a kedvelt turista-célpontok közelében is keressük a csendesebb utakat. A szőlődombok magasságában nem nehéz ilyet találni, de akár a Tihanyi-félszigeten is áthaladhatunk úgy, hogy kevés járművel találkozunk. Közelebb kerülünk a természethez, nem hiányozhatnak a panorámás útszakaszok sem, miközben viszonylag rövid távon belül rengeteg látványosság közül válogathatunk, ahol megállhatunk túra közben.

Az útviszonyok szempontjából több az aszfalt, mint a terep, de a közutak is nagyon szép környezetben vannak, ahol alacsony a forgalom. A terepszakaszok főleg kétnyomsávos földutak, melyeken az aszfalthoz szokott bringások is tudnak biztonságos tempót választani. Vannak, akik számára a gravel azt jelenti, hogy izgalmas terepeket kötnek össze aszfalttal, mások az országutak „egyhangúságát” dobják fel terep-szakaszokkal. Ez a túra az arany középút a kettő között. Érzésre nagyjából egyenlő arányban váltja egymást a terep és az aszfalt, a hangsúly inkább a látványon és az élményen van. Füredtől északnyugat felé haladva első nem is találhatnánk hangulatosabb frissítőpontot, mint a vászolyi Szent Jakab-forrás. Dörgicsén érintünk egy meseszép fotós helyszínt a templomromnál, és a Tihanyi-félszigetnek a kevéssé ismert felét is bejárjuk. Bár nincsenek kirívóan nehéz emelkedők, összességében mégis kellemesen elfáradunk a végére.

Részletes útvonalleírás:

Kiindulópontunk Balatonfüreden a 71-es körforgalom melletti parkoló. Ha már gravel kör, akkor nem aszfalton megyünk fel a panorámás Aszófői útra, hanem a parkolóból Tihany felé indulva pár száz méter után a GPX szerint elkanyarodunk jobbra. Egy újabb balkanyart követően már földúton tekerhetünk, amiről Füred határában érünk ki a műútra. Aszófő felé megyünk tovább, jobb oldalon a Balaton látványa kísér. Még a falu előtt jobbra kanyarodunk döngölt földútra, mely az év legnagyobb részében jól használható, még nagy esőzések után is. Szűk 4 kilométert megyünk ezen lankás emelkedőn Balatonszőlősig, aztán balra megyünk tovább Pécsely felé. A Balaton-felvidék egyik legszebb aszfaltútszakasza következik, dimbes-dombos vonalvezetéssel. Pécselyt bő egy kilométerrel elhagyva sréhen jobbra kanyarodunk egy kis útra, ami hamarosan földútra vált és a GPS-t követve elérjük a vászolyi Szent Jakab forrást. Túránk legnehezebb emelkedője után a forrásvízből újratölthetjük a kulacsot, pihenhetünk a kis tó partján.

Vászolyról aszfalton tekerünk át Dörgicséig, ahol egy meredek lejtő jobbkanyarjánál választhatunk, hogy tovább suhanunk a főutcán, vagy a GPX szerint bekanyarodunk balra a levendulamező és a temető felé. Ha tovább megyünk a kis utcákon, a temető után megérkezünk az alsó dörgicsei templomromhoz, ahonnan Pazar kilátás nyílik a környékre és a Balatonra is. Innen lankásan emelkedő kétnyomsávos, jó minőségű földúton fordulunk vissza keleti irányba, majd erdős részhez érünk, ahol hamarosan lejtmenet kezdődik. A földúton legyünk azért óvatosak, hiszen nagy sebességre lehet felgyorsulni és a lejtő elején a GPS-t sem árt nézni, van néhány kanyar és leágazás. A lejtő végére már az Udvari fölötti pincékhez érünk ki szórtkavicsos gravel úton, majd becsatlakozunk a vászolyi aszfaltútba. 

Aki inkább a balatoni bringakörön menne tovább Tihany felé, itt akár rögtön lefordulhat jobbra, mi beiktattunk még egy rövid gravel szakaszt Örvényesig, ahonnan a kerékpárúton folytatjuk tovább a sajkodi leágazásig. Örvényesen a Malommúzeum érdekes megállópont lehet. Aszófő és a 71-es túloldalán található Halsütő után élesen jobbra kanyarodunk Sajkod felé, ahol a strand mellett elhaladva hangulatos kis aszfaltúton tekerünk tovább a part mellett. Hamarosan következik balra egy meredek emelkedő, ami szerencsére csak 200 méter hosszú. Az erdei iskolától véget ér a töredezett aszfalt, és földúton megyünk tovább Tihany belseje felé. Tehetünk egy kitérőt az Őrtorony-kilátóig, de fontos itt megemlíteni, hogy az oda vezető ösvényen és az őslevenduláson át természetvédelmi okokból tilos kerékpározni. Következő látványosság a tihanyi Belső-tó, ahol ha szerencsénk van, a szürke marhákat is láthatjuk. Innen a főúttal párhuzamos kerékpárúton visz vissza a GPS Balatonfüredre, látványos szakasszal a Külső-tó mellett. Természetesen Tihany önmagában rengeteg látnivalót rejt, érdemes úgy tervezni a túrát, hogy maradjon megnézni azt, ami érdekel.

Ahol érdemes megállni a túra során:

Tihany: Szűk területen koncentrálódik 1000 évnyi történelem. A frissen felújított Tihanyi Bencés Apátság és a Barátlakások maradandó kulturális élményt jelentenek, majd felsétálhatunk a Echo-dombra kipróbálni, hogy valóban működik-e a legendás Tihanyi-visszhang. Az elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A Belső-tó környéke remek hely egy kis lazuláshoz és érdemes betérni itt a Levendula Ház Látogatóközpontba is. Kis túlzással minden lila és visszaköszön a több évszázados múltra visszatekintő levendulatermesztés kultúrája. Jó fagyizókban is gazdag Tihany, ilyen a főúton a Levendula, vagy az Erzsike Fagyizó (Pisky sétány), ahol balatoni panorámával a kötelező fényképeket is lesz idő elkészíteni. Ha pedig egy jó burgerre vágyunk, ajánljuk a mólón található Sport Terrace-t.

Vászolyi Szent Jakab-forrás: „Kötelező” víztöltő hely kerékpárosoknak Vászolyon. Vize a legenda szerint gyógyító hatású, de előfordulhat, hogy a kiírás szerint nem iható. Előbbi valószínűleg csak mendemonda, utóbbi csak azt jelzi, hogy hivatalosan nem bevizsgált forrásvíz. Mivel a kút vizét a környező mészkőhegyekből fakadó források vize táplálja, tökéletesen tiszta, tehát töltsük fel nyugodtan a kulacsokat.

térkép