Grande Partenza Budapesten!

Kész a 2022-es Giro d’Italia Magyarországon rendezendő Nagy Rajtjának előzetes útvonalterve, a Grande Partenza hetére és a megelőző időszakban természetesen mi is készülünk majd programlehetőségekkel.

Ünnepélyes bemutató:

A Grande Partenza 2022 szakaszait a Városligetben, a Műlyégpálya dísztermében mutatták be a Giro d’Italia-t szervező RCS Sport igazgatójának és díszvendégek részvételével. A sajtótájékoztató elején a Giro Magyarországra hozatalában oroszlánrészt vállaló kormánybiztos, Révész Máriusz elmondta, hogy nem is történhetett volna jobb dolog, minthogy elmaradt a 2020-as rajt, hiszen Valter Attila idén csodát tett, a magyar közönség sokkal jobban odafigyel majd jövőre a Giro-ra és lesz kiért szurkolni, még jobb hangulatban lehet megrendezni a szakaszokat. Nem szabad elhanyagolni az olasz körverseny jelentőségét a turizmus szempontjából sem, hiszen idén és tavaly nem utaztak az emberek, jövő májusban viszont tízezrek érkezhetnek Budapestre a Giro miatt, ez az esemény nyithatja a turisztikai szezont.

A Grande Partenza 2022 útvonalát Paolo Bellino, az RCS Sport igazgatója ismertette. A 105. Olasz Körverseny Nagy Rajtjának programja május 4-én, szerdán kezdődik majd csapatbemutatóval, az első szakaszra pedig május 6-án, pénteken kerül sor.

Budapest és Visegrád között 195 kilométer hosszan 900 méter szintkülönbség vár majd a versenyzőkre. A teljes szakasz profilja alapján a sprinterek küzdelmére lehetne számítani, de a végén a visegrádi emelkedő a Fellegvárhoz megkeverheti a lapokat. Erre számít Valter Attila is, akinek kedvenc edzőterepei közé tartozik ez, és szeretne nagyon szép eredményt elérni itt. A szakasz egyébként Székesfehérvár felé indul Budapestről, majd Esztergom felől éri el a mezőny Visegrádot.

Május 7-én szombaton 9,2 kilométeres időfutamra kerül majd sor a Fővárosban, az útvonal hajaz a két évvel korábban tervezettre. Tulajdonképpen egy budapesti városnéző túrának is beillene, ha nem háromszor olyan gyorsan mennének a versenyzők, mint a hétköznapi bringások. A Hősök teréről indul majd a pálya, a Parlament felől éri el a Margit hidat, ahonnan a Bem rakparton keresztül az Alagútig kell tekerni. Innen emelkedő következik a Halászbástya felé a Várba.

A harmadik etap rajtja Kaposváron lesz, ez új helyszín a 2020-ban megrajzolt útvonalhoz képest. A somogyi megyeszékhelyről a mezőny Nagykanizsán, a Balaton-felvidéken, a Káli-medencén és Tihanyon keresztül éri el Balatonfüredet. Itt szinte borítékolható a sprintbefutó, és még Bellino úr is kiemelte, hogy a televíziós közvetítés alatt folyamatosan csodaszép felvételeket láthatnak majd a nézők a Balaton környékéről.

A Giro d’Italia profi kerékpárverseny, de valóban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sikerült kijelölni egy olyan útvonalat, amely Magyarország kerékpáros turisztikai szempontból legszebb és legérdekesebb vidékeit mutatja be. A nyár végén a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak köszönhetően ezekben a régiókban szerveztünk egy nemzetközi study tour-t, hogy a környező országokban is megismerhessék a lehetőségeket. Nyilván 2022-ben a nagyközönség számára is készülünk majd túrákkal, kihívásokkal a Grande Partenzával kapcsolatban, az esemény hetében pedig egy háromnapos saját eseményt szervezünk, amit megismétlünk május utolsó hétvégéjén is a limitált férőhelyek miatt. A részletekkel kapcsolatosan kövessétek folyamatosan honlapunkat és a facebook-eseményt!

Videó:

térképek, szintrajzok: